Autor: redakcja | 27 stycznia 2016 |

Algieria – podróż po krainie piasków, zabytków i daktyli

Algieria – podróż po krainie piasków, zabytków i daktyli

Algieria nie należy jak na razie do najpopularniejszych celów turystycznych. Tymczasem kraj ten może stanowić alternatywę dla wczasów w bardziej znanych krajach Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu.

Burza związana z „arabską wiosną” ominęła Algierię – największe państwo Afryki. Wycieczka po Algierii może okazać się bezpieczniejsza niż wczasy w Egipcie. Algierczycy to ludzie otwarci i przyjaźnie nastawieni do przyjezdnych, a fakt, że kraj wciąż jeszcze czeka na odkrycie ze strony masowej turystyki, ma niewątpliwe zalety.

Atrakcje północnej Algierii

Stolica, Algier, to centrum gospodarcze, kulturalne i naukowe kraju oraz ważny port. Powstał na ruinach miasta rzymskiego; od XVI wieku był znany jako port piracki. Do godnych uwagi zabytków należą między innymi Wielki Meczet z minaretem z XIV wieku, osmańska cytadela z XVI wieku, katedra św. Filipa (zbudowana w XIX wieku na ruinach meczetu Hassana), pałac Gubernatora i pałac d’Archeveche czy XIX-wieczna synagoga. Nie wolno ominąć pełnej zabytkowych budowli dzielnicy Kasbah (zobaczymy tu na przykład 2 meczety z XVII wieku). Ciekawostką jest ponadto Pomnik Chwały i Męczeństwa zrealizowany według projektu polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego. Upamiętnia on algierską wojnę o niepodległość (1954–1962).

Północna Algieria pełna jest reliktów z czasów rzymskich. Pozostałości dawnego miasta obejrzymy w Dżemili. Wyjątkowo liczne zabytki znajdziemy w Tipazie – nie tylko rzymskie, ale również fenickie, wczesnochrześcijańskie i bizantyjskie. Zachowały się między innymi domy mieszkalne z mozaikami, a także amfiteatr czy forum. W Konstantynie (mieście-fortecy zbudowanym między dwiema górami) zobaczymy budowle rzymskie i arabskie. Lambese to dawne rzymskie miasto garnizonowe, natomiast Timgad znany jest jako Pompeje Afryki.

Będąc w północno-wschodniej Algierii, znajdziemy się na pewno w regionie Kabylii, zamieszkanym w dużej części przez berberyjskich Kabylów, stanowiących odrębny naród. Kabylowie znani są ze swego pięknego, oryginalnego rękodzieła, które znajduje się na liście przedmiotów, jakie warto przywieźć z Algierii. Jest to przede wszystkim wspaniała ceramika z niepowtarzalnym wzornictwem, a także biżuteria i noże. W zdobnictwie używa się tradycyjnie trzech kolorów: żółtego, czerwonego i czarnego.

Wśród piasków i oaz

W środkowej części kraju nie wolno pominąć Doliny Mzab. Ten region oaz zamieszkany jest przez Berberów z plemienia Mozabitów. Pierwsze miasta założyli w dolinie muzułmanie odłamu ibadyckiego, zepchnięci w rejony środkowej Algierii przez liczniejszą ortodoksję. Obejrzymy tu Stare Miasto, farmę daktyli, rynek, meczet „Cztery Palce” (jego minarety służyły jako wieże obserwacyjne, a same meczety to uzupełnienie fortyfikacji obronnych).

Ważnym punktem wycieczki po Algierii jest wyprawa na pustynię. Zobaczymy tam mnóstwo ciekawych formacji skalnych wyrzeźbionych przez wiatr i piasek, spektakularne wydmy oraz piękne oazy. Warto zdecydować się na przykład na przelot do miasta Dżanat w południowej Algierii, położonego malowniczo w obrębie jednej z oaz. Pobliski Tadrart El Biredj zachwyci nas pustynnym kanionem. W dolinie wiodącej do Moul el Naga podziwiać będziemy wydmy z pomarańczowego piasku, a w Tin Merzouga – z czerwonego. Nie zapomnijmy o grotach w Tasili Wan Ahdżar w południowo-wschodniej części kraju – to unikalny zespół neolitycznych rysunków naskalnych.

Algierska kuchnia

Algieria słynie z daktyli. Algierczycy uważają je za najsmaczniejsze na świecie. Z pewnością warto nie tylko skosztować ich na miejscu, ale także przywieźć do domu.

Kuchnia algierska to typowa kuchnia Maghrebu – znajdziemy tu wiele dań znanych też w Maroku czy Tunezji. Do sztandarowych należy zupa harira, przygotowywana z ciecierzycy, soczewicy i fasoli. Zupa jest pikantna ze względu na obecność harissy – pasty z ostrej papryki, czosnku i ziół. Na algierskich stołach znajdziemy też dania z kaszy kuskus oraz potrawy mięsne. Merguez to pikantne kiełbaski baranie lub wołowe, szekszuka – rodzaj gulaszu z baraniny, pomidorów, ciecierzycy i cebuli. Nie brakuje grillowanych mięs i drobiu. Desery są słodkie – nie tylko turecka baklawa, ale także erfis (pasta daktylowo-migdałowa) czy ciastka z bakaliami. Słodka i mocna jest też oczywiście tutejsza herbata miętowa. Znakomicie gasi pragnienie. Pozostałością po czasach kolonialnych są natomiast wszechobecne bagietki. Algierczycy jadają dużo oliwek, dań z jajek oraz – w miastach nadmorskich – krewetek i innych owoców morza. Jeśli chodzi o alkohol, Algieria produkuje wino oraz charakterystyczny likier daktylowo-ziołowy – Thibarine. Schłodzony pije się do deserów.

Garść informacji praktycznych

Aby wjechać do Algierii, potrzebujemy wizy. Najłatwiej jest ją otrzymać na podstawie zaproszenia – nie będzie też problemu w przypadku wycieczek z biurem podróży. O wizę występujemy w ambasadzie w Warszawie. Paszport musi mieć ważność minimum 6 miesięcy. Przy wjeździe powinniśmy posiadać już bilet powrotny lub środki na jego zakup. Z Polski do Algierii dolecimy samolotem (z przesiadką na przykład w Rzymie). Warto spojrzeć w wyszukiwarkę lotów w poszukiwaniu najlepszych cen. Przelot będzie należał do tych bardziej kosztownych punktów programu, gdyż sama Algieria nie jest krajem drogim. Ceny żywności są tu niższe niż w Polsce. Zakwaterowanie w hostelach i pokojach gościnnych jest również tanie, ale w międzynarodowych, luksusowych hotelach – niestety bardzo drogie. Jeśli zależy nam na pobycie o wysokim standardzie, warto odłożyć nieco na wycieczkę, bądź rozważyć zastrzyk finansowy na naszą wymarzoną wyprawę (w firmie pożyczkowej przyjmującej wnioski przez Internet, na przykład www.zaimo.pl, decyzję otrzymamy bardzo szybko).

Pod względem religijnym Algieria jest krajem umiarkowanym. Warto jednak powstrzymać się od noszenia spódniczek mini lub króciutkich szortów w miejscach publicznych.

Najlepszym czasem na wyjazd jest okres od marca do maja lub od października do listopada. Latem możemy nie wytrzymać temperatur panujących na Saharze, więc lepiej spędzić je na wybrzeżu.

Algieria jest krajem przyjaznym dla przyjezdnych. Regiony północne uważane są za bezpieczne. Nie należy jednak odbywać podróży między miastami nocą, a wycieczki do dalekich, bardziej odizolowanych terenów powinny odbywać się pod opieką doświadczonego przewodnika. Przy wyjazdach na południe towarzyszyć nam może dla bezpieczeństwa żandarmeria. Nie należy podróżować w pobliże granic z Mali i Nigrem. Po Algierze można spokojnie poruszać się samodzielnie.

Zobacz też

Zobacz również


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *



strzałka do góry