Autor: Alicja Szulborska | 28 maja 2014 |

Festiwal Słodyczy Świata

W dniach 30-31 maja w Piekarni Mariana Pozorka przy ul. Jadowskiej 2 w Warszawie odbędzie się Festiwal Słodyczy Świata. Głównym celem imprezy jest  przegląd i zapoznanie się ze słodkościami z całego świata, w tym m.in. z  Grecji, Turcji, Hiszpanii, Włoch czy z krajów arabskich. Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Polskich Mediów.

Już samo patrzenie na nie powoduje często, że cieknie nam ślinka. Słodycze to, coś czemu trudna się oprzeć. Festiwal ma na celu przegląd i zapoznanie się ze słodkościami z całego świata, w tym m.in. z:  Grecji, Turcji, Hiszpanii, Włoch czy z krajów arabskich.

 

„Mamy nadzieję, że słodycze ukażą swoją różnorodność i bogactwo, zwłaszcza jeśli zrobimy przegląd z różnych stron świata. Każdy rejon ma swoje ulubione łakocie, są to m.in.: baklava, chałwa, sütlaç, khoi, laddu, rasagulla, dżelabi czy tiramisu. To tylko zapowiedź niezwykłych słodyczy świata.  Wśród nich nie brakuje polskich specjalności, takich jak: krówki, kukułki, irysy, pańska skórka i inne. Polskie słodkości były też inspiracją dla innych krajów. Niewiele osób na świecie wie, że włoski przysmak panettone to nic innego jak zmodyfikowana polska babka drożdżowa” – informują organizatorzy wydarzenia.

Miejsce wydarzenia: Piekarnia Mariana Pozorka, ul. Jadowska 2, Warszawa

Kiedy: 30-31 maja 2014

Strona organizatora wydarzenia: http://www.polskiemedia.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1409&Itemid=42

Zobacz też

Zobacz również


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *



strzałka do góry