Najstarsze browary polskie

#3. Browar Żywiec (siedziba: Żywiec, woj. śląskie)

Data jego powstania to rok 1856. Swoje istnienie zawdzięcza on arcyksięciu Karlowi Stefanowi Habsburgowi. Dzięki najbardziej nowoczesnym – jak na ówczesne czasy – rozwiązaniom technologicznym (technologia produkcji przy użyciu energii parowej oraz zmodernizowanie procesu fermentacji) żywieckie browary, stały się najbardziej rozpoznawalną marką na obszarze Europy. Produkowane przez te zakłady piwo trafiało także na rynek francuski i belgijski. Żywiec jawi się również jako prekursor rozpropagowywania swojego logo poprzez umieszczanie go na: kuflach, butelkach czy beczkach.
Marki jakie wychodzą spod maszyn tych zakładów to: Żywiec, Tatra, Warka, Heineken, Desperados.

Browar Żywiec (siedziba: Żywiec, woj. śląskie)
Autor: Skitof, Licencja: Domena publiczna


Podobne ciekawostki