Podziemia Browaru Perła w Lublinie - opis atrakcji
Jednym z najbardziej znanych produktów z Lublina jest piwo Perła. Tradycje jego produkcji sięgają połowy XIX w., gdy w mieście założyła swój browar rodzina Vetterów. Dziś piwo produkowane jest w nowoczesnym zakładzie na obrzeżach miasta, ale w centrum, na terenie dawnego klasztoru reformatów znajdują się udostępnione do zwiedzania Podziemia pierwszego browaru Vetterów.
Na potrzeby swojego browaru Vetterowie kupili zabudowania zlikwidowanego klasztoru reformatów. Produkcji zaprzestano tu dopiero pod koniec XX w. Zwiedzający pod wodzą przewodników przemierzają korytarze i sale z kadziami, wannami i inną aparaturą, która służyła do ważenia piwa. Wystrój podziemi związany jest z procesem produkcji i pokazuje często symbolicznie przejście od składników takich jak słód, woda i chmiel po gotowy złoty trunek. Znajduje się tu też wystawa dawnych etykiet piwnych, a zwiedzanie kończy się degustacją piwa. Można ją kontynuować w znajdującej się na piętrze Restauracji Perłowa, gdzie podaje się dania na bazie piwa oraz rodzaje piwa Perła, które nie trafiają do butelkowania. Perłowa była też wielokrotnie laureatem konkursów na najlepiej urządzoną restaurację.