Co warto zobaczyć w Dolinie Aosty?
Dolina Aosty położona jest w północno-zachodniej części Włoch, powyżej regionu Piemont. Od strony zachodniej graniczy z Francją, a od północy – ze Szwajcarią. Jej charakterystyczną cechą jest wysokogórski krajobraz, przepięknie prezentujący się zarówno latem, jak i zimą. To tu znajduje się najwyższy europejski szczyt – Mont Blanc, który wznosi się na wysokość 4810,45 m n.p.m. To właśnie góry sprawiają, że region jest znany z posiadania bardzo wielu ośrodków turystycznych, które każdego roku zwracają na siebie uwagę wielu osób z całego świata spragnionych wędrówek, wspinaczek czy nawet biernego odpoczynku na świeżym powietrzu. Góry przecinane są rzekami. Chociaż są one z reguły krótkie, ich wody mogą przepływać dość szybko, a czasami nawet wylewać się z ich koryt.
Dolina Aosty doceniana jest również ze względu na swoją wartość kulturową, która przejawia się przede wszystkim w lokalnych potrawach, winach oraz różnorodności języków, jakimi porozumiewają się jej mieszkańcy (cały region zamieszkuje prawie 127 tysięcy osób). Ze względu na historię tego obszaru obecnie jako urzędowe funkcjonują tam dwa języki. Są nimi język włoski i język francuski. Spacerując po ulicach miast czy nawet wsi, bardzo często można zauważyć, jak intensywnie przeplatają się one ze sobą. Jeżeli chodzi o kuchnię Doliny Aosty, doceniana jest ona przede wszystkim ze względu na wiele charakterystycznej dla nich serów. Jednym z najbardziej znanych jest Fontina – ser wykonany z mleka krowiego, który bardzo często stanowi jeden z dodatków licznych zup i nie tylko. Region znany jest z dwóch rodzajów wina. Białe pochodzi z Morgex, natomiast czerwone z Ariver. Oba rodzaje cieszą się całkiem sporym zainteresowaniem na rynku w wielu krajach.