29 maja 2022

Ciepły posiłek na kempingu lub podczas wędrówki – jak przygotować?

Ciepły posiłek na kempingu lub podczas wędrówki – jak przygotować?

Piesze wędrówki czy biwakowanie to jedna z najtańszych i najchętniej wybieranych form spędzania wolnego czasu. Całodzienne lub kilkudniowe wypady wiążą się z koniecznością przygotowania posiłków. Większość osób nie wyobraża sobie spożywania tylko gotowych produktów w postaci konserw czy szybkich zupek, które wystarczy zalać. Tutaj dobrym rozwiązaniem jest zakup nowoczesnej kuchenki turystycznej.

Czy ciepły posiłek jest możliwy w ekstremalnych warunkach?

Wycieczki poza domem to nie tylko świetna przygoda, noclegi pod namiotem czy długie wędrówki w terenie, to także możliwość przyrządzenia zupełnie innych posiłków, które na co dzień jadamy. Nieco spartańskie warunki ograniczają możliwości przygotowania niektórych potraw, ale za to są doskonałą okazją do spróbowania swoich umiejętności kulinarnych w nieco innym wydaniu. Wybierając się na biwak, trekking czy długie piesze wędrówki koniecznie musimy skompletować wszystkie niezbędne rzeczy. To nie tylko odpowiednie wyposażenie niezbędne podczas wypraw, ale również naczynia i sztućce do przygotowania posiłków. Planując wycieczkę poza domem, warto wyposażyć się w najpotrzebniejsze rzeczy, które umożliwią nam przyrządzenie ciepłego dania. Tutaj obowiązkowo należy ze sobą zabrać kuchenkę turystyczną, zestaw naczyń, sztućce i kubki. Wiele osób decydując się na wycieczkę poza miastem, sięga po gotowe produkty, które wystarczy zalać wrzątkiem. Jednak szybko okazuje się, że taki pomysł nie był najlepszy, ponieważ tego typu dania nie dostarczają odpowiedniej energii, ponadto nie smakują najlepiej. Dużo lepszą alternatywą będą samodzielnie przygotowane posiłki. Mając do dyspozycji odpowiedni sprzęt, tak naprawdę jest to dużo prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Przygotowując posiłki podczas wycieczki, warto zaangażować całą rodzinę. Będzie to nie lada wyzwanie, ale również dodatkowa atrakcja. Dobrze jest sięgać po proste i szybkie przepisy. Biwakowanie czy ekstremalne warunki nie muszą wcale kojarzyć się z gotowymi daniami, czy konserwami. Z domu można zabrać podstawowe składniki lub zakupić je w okolicznym sklepie. Chcąc przyrządzić smaczne danie, nie musimy używać wyszukanych produktów. Nie warto sięgać po skomplikowane przepisy, prostota sama w sobie będzie nie tylko łatwą w przygotowaniu, ale także smaczną alternatywą dla domowych posiłków.

Jak przygotować taki posiłek, czyli jakie narzędzia będą niezbędne?

Podczas wycieczek w terenie nie jesteśmy skazani jedynie na gotowe posiłki czy suchy prowiant. Tutaj z pomocą przychodzi nowoczesna kuchenka turystyczna, dzięki której nie tylko można zagotować wodę na kawę czy herbatę, ale przede wszystkim przyrządzić smaczne i ciepłe posiłki. To bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ takie kuchenki są lekkie i niewielkie, dzięki czemu z łatwością zmieszczą się w plecaku. Nie zajmują dużo miejsca, a także nie będą obciążać wycieczkowicza swoją wagą. Tutaj dobrym rozwiązaniem będzie kuchenka turystyczna 25-6UL, która przeznaczona jest dla grup 3-4 osobowych. W skład zestawu wchodzą 2 garnki, duża patelnia, dzbanek, palnik, szczypce, pasek oraz dolna i górna osłona przeciwwietrzna. Kuchenka jest wykonana z aluminium, co pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła. Patelnia idealnie nadaje się do smażenia bez tłuszczu, dzięki czemu posiłki będą zdrowsze. Kolejnym godnym polecenia modelem jest Trangia TR-35UL kuchenka turystyczna, która również jest przeznaczona dla kilkuosobowej grupy lub na wypady rodzinne. W swoim zestawie posiada duże garnki oraz szeroką patelnię umożliwiającą przygotowanie większej ilości posiłku. Dla par lub dwuosobowych wypadów idealnym modelem będzie Trangia 27-1UL kuchenka turystyczna. Zestaw obejmuje naczynia, przeznaczone do przygotowania mniejszej porcji posiłków. Aluminium zapewnia solidne wykonanie oraz ochronę przed zarysowaniem.

Wybierając się na wycieczkę w teren, koniecznie należy zabrać ze sobą kubek, sztućce i naczynia. W sytuacji, kiedy planujemy biwak pod namiotem, można także zabrać poręczną lodówkę turystyczną, która umożliwi przechowywanie produktów w odpowiedniej temperaturze.

Jakie posiłki zawsze się sprawdzają?

Najlepszym sposobem gotowania poza domem są tzw. dania jednogarnkowe, ponieważ nie wymagają one użycia wielu naczyń i są proste w przygotowaniu. Jeszcze przed wyjazdem dobrze jest odpowiednio dobrać listę zakupów. Jednym z podstawowych składników będzie makaron, który można przyrządzić na wiele sposobów. Jest pożywny i dobrze się przyswaja, ponadto szybko się gotuje. Wystarczy dodać warzywa i danie gotowe. Równie dobrze będzie smakował z grzybami lub mięsem, wszystko zależy od naszych upodobań. Kolejnym dobrze sprawdzającym się produktem jest ryż, który można ugotować z dodatkiem warzyw i mamy gotowe risotto. Leczo również będzie proste w przygotowaniu. Tak jak w przypadku poprzednich składników można je przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Różnego rodzaju kasze również doskonale będą smakowały z odpowiednimi dodatkami lub sosem. Kuchenka turystyczna pozwoli na przygotowanie pysznych zup, gulaszu czy odgrzanie dań. Podczas biwakowania nie może zabraknąć także pieczonych ziemniaków z dodatkiem soli. Warto pamiętać o zabraniu ziół prowansalskich, które stanowią znakomite uzupełnienie niemal wszystkich potraw. Ciekawą i oryginalną alternatywą będzie deser. Z łatwością można go przyrządzić, piekąc w folii aluminiowe, jabłka z dodatkiem cynamonu i odrobiną miodu. Tak samo można przygotować banany, piekąc je w skórce, podając z dodatkami.

Początkowo perspektywa przygotowania posiłków podczas wycieczek poza domem może wydawać się skomplikowana, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy dobra kuchenka turystyczna, sztućce oraz podstawowe naczynia, aby móc przygotować pyszne posiłki na cały dzień.

O autorze
redakcja

Zobacz też