13 sierpnia 2018

Tradycyjne potrawy kuchni hiszpańskiej, czyli co jada się w Madrycie

Tradycyjne potrawy kuchni hiszpańskiej, czyli co jada się w Madrycie
Licencja: Copyright

Dieta hiszpańska to wspaniały smak i bogactwo aromatów. To również samo zdrowie, zatem kulinarna podróż po Madrycie każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Położenie tego kraju sprawiło, że lokalną kuchnię zdominowały ryby oraz owoce morza. Serwowane z warzywami, smażone na oliwie z oliwek, są nie tylko wyśmienitą, ale i zdrową podstawą hiszpańskiego menu. Jakich potraw koniecznie powinniśmy spróbować podczas wizyty w stolicy tego kraju?

 

Madryt – wszystkie smaki Hiszpanii

Kuchnia hiszpańska jest dość zróżnicowana, a każdy region ma swe lokalne specjały. Jeśli chcemy zapoznać się z nimi wszystkimi, pobyt w Madrycie będzie dla nas idealnym rozwiązaniem. Nie brak tu lokali, w których serwowane są owoce morza, nie brak też wybornych cukierni oraz restauracji, dzięki którym w jednym miejscu będziemy mogli się nacieszyć wszystkimi smakami Hiszpanii. Jakich specjałów koniecznie musimy spróbować w tym mieście?

Gambas a la plańcha

Być w Hiszpanii i nie skosztować krewetek? To nie możliwe! Pamiętajmy, że jednym z największych przysmaków w tym kraju są gambas a la plańcha – krewetki smażone na grillu. Często można się też spotkać z krewetkami smażonymi na patelni. Wspaniały smak jest efektem krótkiego czasu smażenia. Wystarczy jedna minuta z każdej strony, by krewetki się zarumieniły, a jednocześnie nie straciły swego smaku.

Tortilla

Znana jest na całym świecie, jednak w madryckiej knajpce nabiera wyjątkowego smaku. Tradycyjna hiszpańska tortilla to nic innego, jak gruby, pożywny omlet, przygotowany z pokrojonych w plastry ziemniaków oraz jaj. Ten podstawowy przepis bywa w wielu miejscach ulepszany, w związku z czym można się spotkać z tortillą z dodatkiem takich warzyw, jak bób, szparagi lub papryka.

Cocido

Cocido to jednogarnkowe danie, będące hiszpańską odmianą gulaszu. Podstawowymi składnikami są tu ziemniaki z mięsem. Jest to danie uniwersalne, którego cena zależy od tego, jak układają się proporcje między tymi składnikami. W skromniejszych lokalach więcej będzie ziemniaków, w drogich restauracjach przeważać będzie mięso. Jedno jest pewne – bez względu na cenę i proporcje, ta potrawa każdego zachwyci swym smakiem.

Paella

To danie narodziło się na terenie Walencji, jednak w madryckich restauracjach znajdziemy je bez problemów. W podstawowej wersji głównymi dodatkami są tu kawałki mięsa z królika i kurczaka, jednak w hiszpańskich restauracjach znajdziemy też paellę z owocami morza. O wyjątkowym smaku tej potrawy i tak decydują podstawowe składniki, czyli ryż doprawiony szafranem.

Gazpacho

W okresie letnich upałów warto odpocząć przy miseczce zimnego gazpacho. To specjał, który narodził się na terenie Andaluzji, a obecnie znany jest w całej Hiszpanii. Co znajdziemy w takim chłodniku? Pomidory, posiekane ogórki, paprykę, cebulę, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Taki gęsty chłodnik, ozdobiony listkiem bazylii, nie tylko świetnie smakuje, ale i wspaniale wygląda.

Hiszpańskie specjały mogą nas zaskoczyć swym bogactwem i różnorodnością. Z kilku prostych składników powstają tu wspaniałe dania, których smak na długo zapisze się w naszej pamięci.

O autorze
redakcja

Zobacz też